Viktigt att veta om Fiji

Viktigt att veta om Fiji

Ta med denna lilla Fiji-handbok och öppna den lite då och då när du är på Fiji så att du vet att du alltid håller dig uppdaterad.

Innan du reser vill vi också påminna dig om att skaffa en reseförsäkring!

Väder och temperaturer

På Fiji finns det inga egentliga säsonger utan klimatet är i stort sett oförändrat genom hela året. Det räknas som tropiskt. Det är östatens placering i Stilla Havet som ger ön detta gynnsamma klimat med ständig värme. Om du är ute efter sol och bad året runt, är Fiji högt placerat som resmål. Dock brukar det aldrig bli så stekande hett att man bara sitter och flämtar i skuggan. De lägsta temperaturerna ligger runt 19-20 grader och de högsta vid 26-30 grader.

Det som du måste vara beredd på är att regniga dagar är vanligt förekommande på Fiji. Det är till och med ingen överdrift att säga att mer än hälften av en månad kan utgöras av regndagar, nämligen 13-19 dagar på ett ungefär. Det betyder emellertid inte att du kommer sitta inne och huttra för det regn som faller är oftast varmt och behagligt .

Cykloner

Det förekommer cyklonperioder på Fiji, vilka brukar inträffa mellan november och april och kan få stora konsekvenser av det negativa slaget. Många boende har fått hus och hem förstörda, även om alla cykloner givetvis inte är av den alltför elakartade sorten. Under cyklontiden kan det således  vara bättre att avstå att åka hit om du inte vill riskera något. Anledningen till att cyklonerna inträffar just då är vattnets uppvärmda temperatur.

Åk helst maj-oktober, då är temperaturen varm men inte tryckande och antalet regndagar och cyklonrisker är mindre.

Språk

Det officiella språket på Fiji är fijianska och även engelska. Men det talas även andra språk som hindi och urdu.

Tidszon

Det råder 12 timmars tidsskillnad mellan Sverige och Fiji. På Fiji är man ett halvt dygn före oss, vilket betyder att när klockan är midnatt hos oss, är den 12:00 och därmed lunchdags på Fiji.

Valuta

När du är på Fiji betalar du i fijianska dollar (FJD). 1 SEK= 0,23 FJD eller 1 fijidollar är ca 4,4 kronor i skrivande stund.

Befolkning

Ca 950 000 personer.

Eluttag

240 V och stickkontakt av typ I. Med detta sagt behöver du som svensk en reseadapter.

Landsnummer

Landsnumret till Fiji är +679.

Larmnummer

Alla olika länder i Söderhavet använder sig av olika larmnummer. På Fiji är det 917 till polis, 9170 till brandkåren och 911 till ambulans. Skriv ned dessa nummer då de kan vara lite svåra att hålla reda på.

Observera att mottagningen till wi-fi kan vara dålig på vissa öar och även mobiltäckningen kan vara mager.

Fotografering

Det råder inte fotografiförbud på Fiji men många invånare tycker inte om att vara med på bild. Fråga först innan du sätter igång med att ta kort.

Åldersgränser

För att få köra bil måste du skaffa ett internationellt körkort och vara minst 21 år gammal. Tänk även på att prat i mobiltelefon under körning är olagligt.

För att förtära alkohol ska du vara 18 år eller äldre.

Visumkrav

Som europé eller amerikan krävs inget visum om du ska vistas i landet under 4 månader. Du får ett inresekort på flygplatsen som MÅSTE bevaras under vistelsen (tips: fota av det och lägg i passet). Dock kan det vara bra att dubbelkolla med ambassaden, så att inga regler ändrats eller justerats. Ditt pass måste vara giltigt även i 6 månader efter inresedatum.

Vaccinationer

Du måste vaccinera dig mot gula febern om du varit i ett annat land där sjukdomen härjar. Vaccinera dig också gärna mot hepatit A och B samt tyfoidfeber, och vidta försiktighetsåtgärder mot denguefeber och zikavirus.

Sjukhus

Vårdinrättningarna på Fiji har ofta inte samma höga standard som hemma. De bästa ligger dock i Viti Levu, men om din sjukdom är av allvarligare sorten måste du transporteras till Nya Zeeland eller Australien.

Sedvänjor

Man får inte bada näck eller topless på Fiji. Import av pornografiskt material är olagligt.

Ambassader/konsulat

Svenska konsulatet: 25 Wailada Road i Suva.
Telefonnummer:  +679 336 3968

Fiji har ingen ambassad i Sverige. Kontakta Department of Immigration Fiji.Det finns dock en fijiansk ambassad i Belgien.

Telefonnummer: +32 (0)2-7369050