Resa runt

Resa runt

Fijis hamnar ligger tätt och det är mycket enkelt att ta sig runt och över till olika öar med båtar. Det tar tid att ta sig igenom 330 öar och vissa av dessa är dessutom obebodda, så att ta sig iland där kan bli en svår nöt att knäcka. Merparten av Fijis hamnar är dock välutrustade eftersom det går många kryssningar mellan de turisttätaste öarna eller små ögrupper. I vår Ta-dig-runt guide behandlar vi både båt och övriga transportsätt på Fiji.

Öluffa med båt eller kryssningsfartyg

Oavsett om du vill ta en mindre båt eller en stor lyxkryssare, går trafiken mycket regelbundet. För kryssningar kan du boka från någon dag upp till en vecka. Blue Lagoon Cruises och Princess Cruises är två rederier.

När du tar båten över till någon annan ö, är ett tips att jämföra priserna mellan olika företag. Priserna kan nämligen ligga inom ett relativt brett spann, vilket gör att du kan spara in mycket pengar om du bara nosar upp rätt båt.

Bussar

Ett bra och billigt alternativ till promenader och vandringar, taxi och vissa båtar, är att ta lokalbussarna och färdas jämsides med många vanliga Fijibor. De flesta på Fiji är vana att ta bussen och det är alltid kul att lära känna nya ansikten. Det finns både lokalbussar och minibussar som plockar upp ett större eller mindre gäng passagerare. Dessa kan bli ganska rökiga och högljudda, men de är trevliga för dig som gillar att slå dig i slang med folk. Bussarna har öppna fönster som dock har möjligheter att stängas med presenningar eller liknande. Många gånger finns det inga hållplatser på de mindre orterna, utan folk sträcker ut handen på gatan och vinkar in bussen.

Vill du åka runt på ön i bekvämare bussar med luftkonditionering, måste du boka i förväg. Exempel på busslinjer av denna sort som åker på Viti Levu är:

  • Pacific Transport (trafikerar även ön Taveuni)
  • Sunbeam Transport
  • Coral Sun

Hop on / Hop off på Fiji

I staden Nadi finns typiska sightseeingbussar som kallas för ”Bula bus” och är öppna med halm på taket. Bula betyder hej på fijiska och är förmodligen det första ordet du får höra på plats. Ett dygnskort kostar 8 fijidollar.

Förutom bussar kan du också boka hop on / hop off turer med båt på Fiji på ett flertal öar, speciellt Mamanuca-öarna och Yasawa.

Discobussar

På lite olika ställen på Fiji, kan du åka på discobussar och festa järnet under några timmar. Bussen gör en rundtur på ön och låter framför allt den yngre generationen ha ett rullande party.

Taxi

På alla öar i Fiji där det finns utbredd turism, finns det också gott om taxibilar. Dock kan det ibland bli kostsamt och du gör alltid rätt i att förhandla med chauffören om priset.

Hyrbil

Inga problem att hyra bil på Fiji, bara du är över 21 år och har ett internationellt körkort. Vissa av hyrbilsfirmorna klingar bekant som Avis och Hertz, men de flesta är lokala. Firmorna ligger främst på flygplatserna i Suva och Nadi och ibland på orter utmed kusten.

Observera att vägarna kan ha gupp och hål, eller att det ofta går fotgängare extremt nära vägbanan utan att se sig för.

Priser och säkerhet

Priserna varierar mycket på båtar men är mycket låga på bussar. Angående säkerheten under transporter, brukar det inte vara någon fara, men håll i dina värdesaker eftersom ficktjuvar kan slå till ibland.