Sevärdheter och utflyktsmål

Sevärdheter och utflyktsmål

Oberoende på vilken ö du bor på på Fiji, kan du gottas åt olika sevärdheter på plats. De största öarna som också tar emot flest turister är Viti Levu och Vanua Levu. Men det innebär inte att du är begränsad av aktiviteter på andra öar. Vi tar och kikar på hur Fiji kan tillgodose dina behov på bästa sätt.

Se och göra

Eftersom aktiviteterna på Fiji oftast omfattar någon form av vattensport eller fysisk aktivitet, så ska vi naturligtvis ta hand om den biten först. Men nedan får du även ett axplock av exempel på verkliga sevärdheter av det kulturella slaget.

Dykning

Hoppa rakt ned i de djupblå lagunerna och korallreven som den lilla Sjöjungfrun och hamna i en annan värld. Här är du långt från det svarta vattnet i Östersjön och tråkig algblomning. Dykning och snorkling ger ett minne för livet, för fiskarna och växterna som finns där är helt fantastiskt vackra. Fijis allra bästa dykningsområden är dem vid Nova Wall vid Maya-ön eller vid Black Rock Corral Garden.

Dykning på andra fantastiska platser där muränor, sköldpaddor, hårda och mjuka koraller, revhajar, småfisk i regnbågens färger och napoleonfiskar vistas, följer nedan i en lista.

  • Coral Coast vid Nadi och Suva
  • Rainbow Reef samt Great White Wall mellan öarna Vanua Levu och Taveuni
  • Barrel Head vid Mana-ön

Även du som inte har något dykarcertifikat kan ta en utbildning på öarna. Det finns många företag som lär ut hur man gör.

Snorkling

Om du hellre föredrar att snorkla istället för djuphavsdykning, så duger vilken strand som helst på Fiji. Här listas dock några platser som är snäppet bättre än andra.

  • Somosomo Strait mellan öarna Vanua Levu och Taveuni
  • Coral Coast vid Nadi och Suva, samma område som också lämpar sig för dykning

Fijis övriga sevärdheter

Låt dig begeistras av ytterligare sevärdheter och sysselsättningar på Fiji.

The fire-walking festival i huvudstaden Suva – ”Fire Walk With Me”

Gillar du modiga personer som utmanar ödet? Då ska du åka till Suva och gå på The fire-walking festival där tuffa män knallar runt på glödheta stenar. Detta är faktiskt ingen galenskap utan en lång tradition som började mellan fijianer och hinduer. Att gå på eld anses vara Guds gåva till människorna och klarar man av det, är man alltså belönad på gudomligt vis, enligt tron. ”Promenaden” hålls varje sommar under juni eller augusti vid Mariamma Tempel.

Tavoros förtrollande vattenfall

Ön Taveuni belönar dig rikligt med en naturupplevelse du inte kan få på annat håll. I naturreservatet Tavoro Forest Park sprudlar i huvudsakligen 3 unika vattenfall som är så magiskt vackra att du skulle kunna bli förälskad i vem som helst där. Vattenfallen ligger i den djupaste regnskogen. Två av dem är lite mer svåråtkomliga och passar för ett ensamdopp. För att ta dig hit måste du krypa omkring lite och samtidigt korsa en flod. Men det är värt mödan och du gör det med en guide.

Den sovande jättens trädgård

Garden of the Sleeping Giant ligger i staden Nadi på Viti Levu och är en stor trädgård med heta källor. Namnet har uppkommit eftersom många tror att det ligger en slumrande jätte där. Därför är man ofta tyst när man går igenom trädgården, för att inte väcka den. Vem vet! Det är bättre att inte utmana ödet…

Trädgården var en gång i privat ägo, den tillhörde nämligen den berömde skådespelaren Raymond Burrs som spelade Perry Mason. Numera är den öppen för allmänheten och har mängder av orkidéer och näckrosor i dammarna…samt en jätte!

Se om stenar kan växa i Vunika

En av Fijis största öar, ön Vanua Levu, har staden Vunika som ett säkert utflyktsmål. Här ligger ett känt hindutempel som sägs vara tvungen att gång på gång byggas ut i takhöjd på grund av att det finns en växande sten där. Nonsens, kanske du tänker, men ta ett snack med invånarna så kanske du kommer på andra tankar…

Många pilgrimer kommer hit och ber.

Kulturcentret på Orchid Island

Om du vill se alla fijianska traditioner och kulturer samlade på en och samma plats då finns det Kulturcentret på ön Orchid Island, bara 10 km från huvudstaden Suva på ön Viti Levu. Här kan du även titta på den fijianska dansen och andra uppvisningar som utgör del av den fijianska kulturen.