Mat & dryck på Fiji

Mat & dryck på Fiji

Maten och drycken på Fiji har förändrats genom tiden. Innan Fiji var en koloni åt man mycket vildsvin och olika fåglar, men med tiden har även andra influenser letat sig in i det fijianska köket. Det man fortfarande håller hårt på är ris till maten samt bröd som liknar tortilla (roti). Mycket av de kryddor och influenser som numera har sin givna plats i maten, kommer från indierna. Men det finns även brittiska inslag och asiatiska.

Maträtter

På Fiji består basfödan av ris och fisk. Kokada är t.ex en fisksoppa med paprika, chili, koriander och kokosmjölk som äts kall. Som tillbehör äter man roti, brödet nämnt ovan, alternativt kokosbröd. Kokada finns på de allra flesta restaurangerna, dyra som prisvärda. En annan soppa är ”dahl” som är en slags indisk linssoppa med koriander och smaskiga grönsaker. Av alla grönsaker och rotfrukter gör man mycket grytor varvat med kött eller kyckling. Rourou är en slags spinatröra och Lovo som är marinerat kött, fisk eller kyckling i såser och äts med taroblad, intas ofta till högtider eller fest.

Övriga råvaror som alltid finns synliga i det fijianska köket är skaldjur, fläsk, chili, maniok och andra typer av rotknölar, sockerrör, kyckling och den söta kokosmjölken. Har man tusentals vajande kokospalmer så måste man ju utnyttja det.

Till dessert äter man ofta en kaka som kallas kassava. Den är gjord på tapiokamjöl och bakas med kokosnötsmjölk och socker samt mosade bananer.

Frukter

Det växer massvis av goda frukter på Fiji som kan bli en dessert när du är där. Gå och plocka guava, mango, ananas, avokado, limefrukt, papaya och bananer och gör en egen liten fruktsallad.

Kannibalism – numera borta ur det fijiska köket…

Nej, du behöver inte rygga när du får höra att man en gång i tiden utförde en ceremoniell kannibalism och åt upp varandra på Fiji. Du kommer inte bli massakrerad och avnjuten med den delikata Yaqona-drycken. För länge sedan var det tradition att avsmaka sin fiende när det rådde stamkrig på Fiji. Men nu är alla typer av människor välkomna utan rädsla för att bli ett skrovmål…

Drycker

På Fiji producerar man många olika alkoholdrycker på egen hand. Rom, gin, whisky och även vodka finns i otaliga varianter. Det framställs även viner som Suvanna moselle eller Meridan moselle. Yaqona är en annan dryck som framställs från en slags pepparbuskes rötter och bland det godaste du kan dricka. Mycket vanligt att inta till middagen på Fiji. Du kan även prova lokalt öl som Carlton och Fiji Bitter.

Restaurangkultur

En sak ska du vara säker på – var du än går ut och äter, alternativt om du blir bjuden hem till någon av lokalbefolkningen, så kommer du alltid få en bra matupplevelse. Billiga restauranger såväl som dyra håller hög standard och maten är alltid vällagad och magiskt god.

Det är värt att nämna att den fijiska maten kategoriseras i lokal och importerad. De importerade råvarorna är alltid betydligt dyrare än lokala. Tänk på det när du äter ute eller handlar.

Varierat på bordet

På Fiji är det vanligt att man äter många rätter, ofta 3-5 stycken. Det gör också att du får variation och känner att du får en lyxmiddag trots att du kanske äter på ett billigt hak.

matmarknad fiji - Mat & dryck på Fiji
En matmarknad på Suva – Fiji

Prisnivåer

Det är dyrt att både äta och bo i Söderhavet. Fiji räknas dock som en av de mest prisvärda destinationerna där en trerätters måltid för 2 kostar ca 300 kronor. När du handlar själv i matbutiker ska du emellertid köpa lokala varor om du vill hålla kostnaderna nere. Annars kan du få betala guldpris för en vanlig burk vita bönor som normalt är värd 6-7 kronor.

Du kan dryga ut din matkassa genom att bo på ett självhushåll på Fiji. Då får du mer över till annat.

Middagsdags!

Det råder delade meningar när folk äter på Fiji och vilket huvudmålet är. Det finns många lokala skillnader, beroende på hur yrkeslivet ser ut. Många ser lunchen som sitt huvudmål eftersom de gick upp tidigt och arbetade hårt. Med turismen i de stora städerna och öarna, har dock en förändring skett. Middagen serveras ganska sent, runt kl. 20:00/21:00.