Fijis öar

Fijis öar

Eftersom Fiji består av långt över 300 öar, av vilka endast lite över 100 stycken är befolkade, så skulle det ta sida upp och sida ner för att beskriva alla för dig. Därför har vi valt ut de vanligaste öarna som de flesta turister uppskattar att besöka. Det är dina semesterbehov som avgör var du vill bo, eftersom några av öarna har bättre shopping än andra och vissa erbjuder bättre naturupplevelser av den äventyrliga sorten.

Viti Levu och Vanua Levu – storebror och lillebror

Det är framför allt två öar som man väljer att vistas på när man är på Fiji. Låt oss börja i den änden för att sedan utforska de lite mindre öarna.

Viti Levu

Viti Levu är Fijis största ö med Fijis huvudstad Suva. Det är till Viti Levu de flesta turisterna kommer och därmed är shoppingutbudet bäst här, både vad gäller modern shopping och shopping med kulturinslag, såsom hantverk, smycken och traditionella kläder. Ön har också många goda dykmöjligheter och flera kända korallrev. På öns mitt och på dess västra sida går elegansen över till lite mer svårtillgänglig terräng och passar dem som vill vandra och se sig om i regnskogen.

På Viti Levu bor det ca 580 000 personer.

Vanua Levu

Vanua Levu är Fijis näst största ö med Labasa och Cakaudrove som största orter. På ön bor ca 130 000 invånare. Många som tycker om historia väljer att åka till Vanua Levu, men dyknings- och snorklingsmöjligheterna är lika goda här som på Viti Levu. Det är också lätt att åka omkring med båt tillsammans med guider och få klart för sig vad de olika grottorna, fiskarna och lagunerna heter. På ön finns också en hel del sockerplantager i norr. Åk även till den pittoreska hamnstaden Savusavu.

Om du vill vara på en av Fijis större öar men helst slippa den största turismen, ska du hellre åka till Vanua Levu än Viti Levu.

Beachcomber

Precis väster om Viti Levu ligger en annan ö som heter Beachcomber. Hit åker många festprissar som vill lyssna på det enda hotellets många liveband som drar stor publik. Att gå runt på Beachcomber tar bara 10 minuter och det är med andra ord en mycket liten ö. Men det går livat till här på kvällarna och ön är mycket turisttät.

Beachcomber - Fijis öar
Beachcomber är verkligen ingen stor ö – men levererar ett bra party

Taveuni – nummer 3 i ordningen

Vattenfall och lummiga regnskogar finns det mycket av på den tredje största ön Taveuni. Den ligger alldeles i närheten av Vanua Levus kust och nås med båt. Till Taveuni kommer de mest rutinerade dykarna i världen, eftersom några av Fijis bästa korallrev och dykningsområden ligger här – Great White Reef samt Rainbow Reef som båda ligger i sundet Somosomo. Det ska dock understrykas att dykningen här inte är till för några noviser. Det krävs goda kunskaper för att inte råka illa ut. Dyk alltid med guide om du är det minsta osäker.

Förutom dykning är vandring stort på Taveuni. Här kan du vandra i regnskogen och komma fram till paradisiska vattenfallet Tavoro. Har du väl sett det har du sett skymten av himmelriket…

taveuni - Fijis öar
Lavena Coastal Walk på Taveuni – den tredje största ön på Fiji.

Mamanuca-öarna

Mamanuca-öarna är ett gäng pyttesmå öar utanför Viti Levu som nås med båt från staden Nadi på Viti Levus västra kustremsa. Tillsammans utgör de ett 20-tal öar som det går bra att öluffa mellan. Några av Fijis finaste stränder finns här. Du kan även vandra i ett litet stycke regnskog som blivit kvar. Har du tur, hamnar du nära exotiska kräldjur och får till en bra bild.

Mamanuca-öarna må vara små öar, men du har ändå goda chanser till bra övernattningsmöjligheter i fina hotell och lodger. Åk gärna hit med din käresta och unna er en romantisk vistelse tillsammans.

Yasawa ögrupp

Bredvid Mamanuca-öarna ligger en annan ögrupp – Yasawa. I både dessa ögrupper går det ofta kryssningar för turister eftersom det är så storslaget vackert. Yasawa ligger bortom Viti Levus östra kust och ser ut lite som ett pärlband. Ögruppen har blivit en mycket populär turistdestination där du hittar lyx och elegans i överflöd. Det är även här som filmen ”Den blå lagunen” spelades in (den första versionen med Brooke Shields). På öarna finns många laguner och grottor, och även många grottmålningar sedan urminnes tider.

Ovalau – gå i kolonialtidens fotspår

Ovalau är en mycket kulturell ö. Det var här den forna huvudstaden Levuka låg när Fiji var under brittiskt styre. Mycket av arkitekturen påminner om den eran och ett par av hotellen på ön som nu är till för turister, var under tidigt 1900-talet hem för engelska kolonialherrar. Royal Hotel är ett exempel. Ovalau är en liten ö som räknas som den sjätte största i rangordningen.

Till Ovalau kommer man främst för att berika sig kulturellt. Visst finns det underbara stränder, men inte som på många andra platser på Fiji. Det är också väldigt intressant att samspråka med lokalbefolkningen på ön, eftersom de flesta inte ens har åkt över till någon av de andra Fiji-öarna.

Här kan du alltså verkligen uppleva Fiji på det lokala planet. Livet går sin gilla gång och trots att historien avlägsnar sig alltmer i tid, så står tiden ändå stilla.